Ads Top

Clean Mission

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στηρίζουν την αναδοχή παιδιών από ομοφυλόφιλους

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την ανάδοχη παιδιών σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, είτε αυτά είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

Μέχρι στιγμής, υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λουκούδης, ενώ η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου ανέφερε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τη διάταξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα παράθυρο για υιοθεσία
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου ξεκαθάρισε ότι η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν ανοίγει με κανέναν τρόπο το παράθυρο προκειμένου να προχωρήσουν και σε υιοθεσία.

«Πρέπει να επισημάνω κατά τη φάση αυτή περιληπτικά τα εξής. Τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μόνο ανάδοχοι γονείς και όχι να υιοθετήσουν. Με το παρόν νομοσχέδιο, ούτε επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ούτε ανοίγεται παράθυρο μέσω της αναδοχής», είπε αρχικά ο κ. Παπαφιλίππου.

Και πρόσθεσε: «Ο θεσμός της υιοθεσίας διαφέρει ριζικά από τον θεσμό της αναδοχής. Η υιοθεσία κηρύσσεται πάντοτε με δικαστική απόφαση και το υιοθετημένο παιδί καθίσταται μόνιμο μέλος της οικογένειας των γονέων που το υιοθέτησαν. Η αναδοχή γίνεται με έγγραφη συμφωνία των εμπλεκομένων. Σε αυτή είναι προσωρινή κατάσταση που λήγει μετά την ενηλικίωση του παιδιού και αποσκοπεί στο να δοθεί η φροντίδα, η επιμέλεια και η μόρφωση μέσα σε ένα ασφαλές και οικογενειακό περιβάλλον, με αγάπη και στοργή. Για αντιπολιτευτικούς λόγους, γίνεται σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κατά τη συνήθη τακτική της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων, καθώς και δημοσιογραφικών κύκλων».

Νέα Δημοκρατία: Δεν το επιτρέπουν οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη διότι εκτιμά ότι η κοινωνία δεν έχει χωνέψει ακόμη το γεγονός ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι μπορεί να γίνει ανάδοχη οικογένεια. Μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την επίμαχη διάταξη για επικοινωνιακούς λόγους

«Γιατί τα ομόφυλα ζευγάρια δεν τα αναφέρετε πουθενά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ούτε στην εκτίμηση συνεπειών της ρύθμισης; Θα περίμενα να μου πείτε "ορίστε, είμαστε προοδευτικοί και καινοτόμοι". Μήπως γιατί σας δημιουργεί πρόβλημα με τον εκλεκτό σας εταίρο, ο οποίος πότε δεν φταίει, αφού στο θέατρο του παραλόγου που έχετε στήσει η κακιά αντιπολίτευση δεν αφήνει την κυβέρνηση να νομοθετήσει;», ανέφερε η κυρία Μάρκου.

«Οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία μιας τέτοιας επιλογής. Δεν αρκεί η ανάδοχη οικογένεια να είναι δεκτική, πρέπει να το χωνέψει και η κοινωνία. Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία θα κριθούμε. Ο κόσμος έχει καταλάβει πια πως όλα αυτά δεν γίνονται στο όνομα κάποιας ιδεολογίας ή προοδευτισμού. Μόνο σας μέλημα είναι να αξιοποιήσετε επικοινωνιακά την αναταραχή που δημιουργεί στον δημόσιο διάλογο και να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από άλλα ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου. Αν θέλατε μια ουσιαστική συζήτηση, θα είχετε κάνει μια ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία. Αυτά τα θέματα δεν γίνονται με μία συζήτηση τριών ημερών. Η ΝΔ θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο», κατέληξε η εισιγήτρια της ΝΔ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Εδώ κρινόμαστε όλοι
Υπέρ της ρύθμισης της κυβέρνησης και εναντίον της διάκρισης μεταξύ ομοφύλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς τη δυνατότητα όσων έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης να μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς τάχθηκε η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Τι πάει να πει δεξιός και αριστερός; Τι πάει να πει προοδευτικός και συντηρητικός; Εδώ κρινόμαστε όλοι. Είναι στοιχείο της ελληνικής νομοθεσίας και προσωπικά το ψήφισα το σύμφωνο συμβίωσης. Το σύμφωνο συμβίωσης αφορά και ετερόφυλα ζευγάρια και ομόφυλα ζευγάρια. Οποιαδήποτε διάκριση θα κατέπεφτε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Κατανοούμε ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει την οποιαδήποτε διάκριση», είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.


«Ναι» και από το Ποτάμι
Μετά την Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ της επίμαχης διάταξης για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες που να σπρώχνουν και να προωθούν την κοινωνία προς καλύτερη κατεύθυνση.

«Ακούω με σοβαρότητα και με ενδιαφέρον τις ενστάσεις που κατατίθενται σε σχέση με το κατά πόσο η κοινωνία μπορεί να είναι ώριμη να δεχθεί μία τέτοια κίνηση. Υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για τις δυσκαμψίες που έχει η κοινωνία να αντιμετωπίζει πρωτοβουλίες αυτού του τύπου που είναι τολμηρές. Εάν ο νομοθέτης και η συντεταγμένη πολιτεία δεν παρεμβαίνει με την αίσθηση της ανάγκης να προωθεί την κοινωνία αλλά για να ερμηνεύει για να τακτοποιεί τις ενστάσεις της, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά και ποτέ», είπε ο κ. Λυκούδης.

Και κατέληξε: «Οι κοινωνίες δεν προχωρούν όταν είναι απολύτως ώριμες, αλλά όταν γίνονται τομές που χρειάζονται για να τις σπρώξει και να τις προωθήσει προς ουσιαστικότερες και καλύτερες κατευθύνσεις. Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις, αλλά την ώρα που χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες χρειάζεται και μία τόλμη από τις πολιτικές προσωπικότητες που είναι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου». 


Από OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://ift.tt/2r1wGgf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Από το Blogger.